ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

 
Претпоставља се да ова породица потоце из планинских предела данасње Херцеговине, а у другој половини 15. века вец се јављају као моцна и утицајна породица у Србији. Највеци успон достигли су преласкому Угарску. Мозе се узети претпоставка да је свим Бакицима директан предак био Радован Бакиц.
Просирењем земље Бакица на подруцје Сумадије, ова властелска породица знатно је ојацала, а њени су цланови као турски вазали узивали велико поверење и углед. Ово це нароцито доци до изразаја у лицности Павла Бакица, о кома у дефтерима Смедеревског сандзака нема података, и који је у овом периоду историје породице био само
један од познатијих њених цланова. Павле Бакиц, најпознатији и најзнацајнији цлан ове породице носио је титулу војводе, а пред крај зивота постао је српски деспот. Пре одласка у Угарску, поседовао је педесет села, а цела једна област, имања око брда Венцаца у Сумадији, називана је Бакицева земља. Узивао је велики углед код Турака и био је добар познавалац прилика у тадасњој Турској Царевини. После смрти Ферхат- пасе, војвода Павле је у последњопј недељи 1525. године пресао у Угарску преко Саве, са петорицом своје браце, свим иметком који је могао понети и са педесет опремљених коњаника. У династицким сукобима после смрти краља Лудовика, Павле Бакиц је заједно са војводом Радицем присао Јовану Запољи, ердељском војводи, касније угарском краљу. После Запољиног пораза код Токаја, Павле Бакиц је присао Фердинанду И Хабзбурском, касније угарском краљу. Када је Фердинанд, 1527. године, крунисан за краља, Павлу Бакицу је следеце године поверио место заповедника сајкаса (насадиста).
Вец прослављен ратним походима, војвода Павле Бакиц постао је најзнацајнији српски властелин у Угарској. Краљ Фердинанд ја стога њему и његовиј браци, повељом од 11. новембра 1534. године, потврдио све поседе које су до тада стекли. Поред тога краљ га је поставио за деспота 1537. године. Приликом напада на град Осек, у борби српске коњице са јаницарима, погинуо је деспот Павле Бакиц,а његова глава послата је султану. Павле Бакиц био је последњи српски великас који је од угарског краља добио титулу деспота. Његовом смрцу заврсава се дуга историја српског деспотског достојанства у Угарској.