ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

 

О грбу:

На новцу Балшића се доследно појављује вучја глава окренута надесно и на штиту и на челенци. Овај облик штита и кациге се могу видети на печату дуке Балше из 1385. године док се плашт и круна детаљније распознају на новцу Балше 3.. Има доста спорова о изгледу самог штита, у каснијим варијантама грба Балшића јављају се и осмокраке сребрне или златне звезде. Румунска породица Балс, која претендује да води порекло од зетских Балшића, такође на свом грбу има осмокраку златну звезду на црвеној подлози. Обреновићи су користили своје породичне везе са овом румунском породицом да представе да и сами воде порекло од Балшића, дакле и Немањића тако да су због тога легални наследници српске круне.

 

 

Први помен властеоске породице Балшић налази се у повељи коју је цар Урош издао Дубровачкој републици 1360. г. Не зна се ништа поуздано о њиховим прецима а романска основа презимена је наводила неке историчаре да их траже међу напуљским и провансалским племством.

 

Родоначелник породице, Балша 1., је управљао само једним селом да би уз помоћ синова ускоро овладао Горњом Зетом, Скадром и територијом до Котора, могуће је чак да су управљали и Баром. Ратовали су и са албанским властелином Карлом Топијем где је Ђурађ пао и заробљеништво да би касније (1366.) био ослобођен по успостављању мира. Већ 1368. Ђурађ контролише и Улцињ - поставши моћан властелин више не признаје Уроша за свог господара и долази у сукоб са њим. Он се помиње уз кнеза Лазара 1375. као сазивач црквеног сабора што говори о његовом несумњивом утицају и моћи.

Наслеђује га најмлађи брат Балша ИИ који је потукао краља Твртка и уз посредовање Венеције склопио мир 1385. Турци су све више упадали на његову територију и он гине у боју на Саурском пољу исте, 1385. г. Унук Балше 1., Ђурађ се појављује као наследник и у први мах им се и придружује да би се окренуо против њих и прешао у католичанство обећавши своје земље папи Бонифацију ИX уколико не би имао наследника. Његов син, Балша 3., је кренуо у заузимање старих поседа своје породице и уз помоћ Турака је заузео Скадар. Вешто балансирајући између Венеције, Угарске и Турака је успео да одржи своје поседе; умире на двору свог ујака деспота Стефана Лазаревића који постаје наследник земаља Балшића јер Балша 3. није имао мушких наследника. Венеција је брзо реаговала и освојила све градове под влашћу Балшића.