ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

 

О грбу:

 

Котроманићи су оставили бројна сведочења и предмете са породичним грбом мада су га често мењали и дорађивали. Жути љиљани на плавој позадини су симбол потчињености мађарској краљевској породици - чак је и Стефан Лазаревић са времена на време додовао љиљане на свој грб када је био близак са мађарским краљем.

 

 

Ови племићи су живели и управљали деловима Босне све до њеног пада када су Турци преузели власт над том државом. Иако су били владари Босне, пошто су били српска породица, Котроманићи су се прогласили и за краљеве Србије.

 

Стефан Твртко 1. је био босански бан од 1353. до 1377. а од те године се прогласио за краља Босне и Србије. После његове смрти 1391. уследио период нестабилности и борбе за престо а као победник из тог метежа је изашао Стефан Дубиша мада није јасно у каквом је сродству био са Котроманићима.

 

Било како било, Дубишин унук, Стефан Томашевић, је био последњи владар Босне који је покушао да одбрани државу од напада Турака. Папа Пије 2. га је прогласио за "босанског краља" 1461. Пошто су му Турци обећали милост, Стефан се предао и био је погубљен. Тим убиством је окончана и босанска држава док су потенцијални наследници, Стефанова деца Сигисмунд и Катарина, преобраћени у ислам.