ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

 

О грбу:

 

Један део овог грба се може видети на печату краља Вукашина из 1370. али без штита. Бели орао је највероватније приказан јер се сматрао грбом Србије (мада овде није двоглави) и многи великаши су га стављали на своје предмете и одећу. Још један веома важан симбол се јавља на грбу Мрњавчевића а то су осцила која су касније постала и део званичног грба обновљене српске државе.

 

 

Мрњавчевћи су били први српски великаши који су се сукобили са Турцима - битка на Марици 1371. је била изгубљена и турски освајачи су наставили са продором у земљу.

 

Оба брата, Угљеша и Вукашин су погинули у том боју а Вукашинов син, Марко, је проглашен за новог краља. Иако је Марко био турски вазал, народне песме су га опевале као хероја натприродне снаге и изузетне храбрости; убијен је у турском походу 1395. који је лично предводио султан Бајазит 1.

 

После ове погибије Мрњавчевићи су нестали са политичке сцене и немамо пуно података о осталим члановима породице. Угљешина жена Јелена је отишла у манастир где се замонашила под именом Јефимија и извезла чувену Похвалу кнезу Лазару коју можете погледати на овој Интернет презентацији.