ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

 

О грбу:

 

Двоглави орао је усвојен из византијске културе и убрзо је постао симбол српских краљева као и српске државе. Може се видети на каталонској мапи из 1339. где је престоница цара Душана означена двоглавим орлом, а тај исти симбол се налази и у манастиру Љевишка. Челенка је била омиљени део грба српске властеле и врло је присутна на новцу из тог периода, употребљавала се као грб, без штита.

 

 

Краљевска кућа Немањића је владала Србијом од 12. века до 1371. Створили су моћну и организовану државу, изградили бројне цркве и манастире неки од њих су можда и написали најлепша књижевна дела свог времена.

 

Стефан Немања је био оснивач државе и његов други син је био први српски краљ док је сам Немања имао титулу великог жупана. Син Растко се замонашио и узео име Сава и издејствовао независност за српску цркву (1219). Непосредно после смрти Св. Сава је проглашен за свеца. Турци су желели да искорене сваку помисао на независност српске државе те су спалили његове мошти у Београду 1594. године што је само још више учврстило веру и жељу за слободом.

 

Стефан Душан је крунисан за краља 9. септембра 1331. год. Овај краљ, потом цар, је био велики освајач и за време његове владавине Србија је била једна од најутицајних европских држава (погледајте мапу лево). Године 1336. Душан се прогласио Царем "свих Срба и Грка". Душанов законик је регулисао норме и правила понашања у држави и то можете пронаћи у Рукописима на овој презентацији.

Задњи краљ ове куће је био Урош 4., звани "Нејаки". Остатак српског племства је разделио државу и разједињени су и дочекали турске освајаче.