ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

Родонацелник властелске породице Прељубовиц, кесар Прељуба, војсковођа цара Стефана Дусана, који се посебно истицао мудросцу и храбросцу, врхунац каријере достигао је непосредно после освајања Тесалије, у јесен 1348. године. Тада га је цар Дусан поставио за намесника ове области, и истовремено му доделио титулу кесара, као награду за постигнуте успехе. Мало се зна о Прељубовом намесниству уТесалији, иако је он тај полозај задрзао до смрти. Једино се поуздано зна да је кесар за седисте српске власти одабрао град Трикалу. Иако је кесар Прељуба одбранио Тесалију од напада цета Јована ВИ Кантакузина, српска власт у тој земљи кратко је трајала. Изненадна смрт Цара Дусана била је непосредан повод поцетка распадања територије Српског Царства. Кесар Прељуба умро је непосредно после смрти цара Дусана, циме је и српска власт у Тесалији убрзо престала. Прељубина зена Ирина и малолетни син Тома били су приморани да напусте Тесалију. Тома Прељубовиц се, међутим, касније вратио у Тесалију и био пријатељски доцекан. Ту се и , 1366. године, озенио церком Дусановог полубрата Симеона (Синисе) Немањица Палеолога.
Успон Томе Прељубовица отпоцео је 1366. године, када је са српским трупама свецано усао у Јањину, где га је као свог зета, послао Симеон Палеолог. У јесен 1382. године, Тома Прељубовиц је добио деспотско достојанство од василевса Манојла Палеолога. Као јињински господар одрзао се на власти од 1367. до 1385. године. Оптузиван је да је тирански владао, и да је, када је поцео да губи ослонац, позвао у помоц Турке. Убили су га његови телохранитељи, 23. децембра 1385. године.
Тома Прељубовиц и његова супруга Марија били су цести и веома образовани наруциоци уметницких дела о цему сведоци позната икона Неверовања Томиног, са портретом деспотовице Марије, из манастира преобразења на Метеорима. У ризницама катедрале у Куенки цува се дводелни византијски реликвијар са иконама Богородице и Христа и Христа самог, и ктиторским фигурама Марије и Томе Прељубовица. Деспот Тома слао је и драгоцености светогорским манастирима: тац Луври, путир Ватопеду, икону Св. апостола Томе, са портретом непотписаног деспота, Хиландару.