ПорталHomeFAQ/УпутствоТражиРегиструј сеЛиста члановаКорисничке групеПриступи

 
Валстелска породица средњевековне босанске дрзаве, Санковици, били су господари Хумске земље. Санко Милтеновиц, родонацелник породице, син је Милтена Дрзивојевица, који је доскора сматран за најстаријег цлана ове породице. Међутим, сацувани су документи о оцу зупана Милтена, Дразену Богоперцу. Поред Дразена, за кога се зна да је из Невесиња, зна се јос за неке цланове ове породице, Видомира, Хапца, његовог сина Бранислава, али није познато у ком су сродству били са Дразеном. Милтен Дразивојевиц први пут се помиње 1332. године, као присталица босанског бана Стјепана 2. Котроманица. Последњи податак о њему датира из 1343. године, али о смрти и последњим годинама зивота Милтена Дразивојевица нема никаквих података. Зна се само да је био из Загорја, одакле су се Санковици постепено спустали на мора и тек у следецој генерацији постали господари Поповог Поља, Босанског Примирја и Сланог. Зупан Милтен имао је два сина и једну кцер: Санка, по коме је породица добила име, Градоја и Радацу.
Санко Милтеновиц први пут се помиње 1335. године, а 22. октобра 1348. године Дубровник га је примио за свог грађанина као племица босанског бана. Од 11. августа 1366. године Санко Милтеновиц се помиње као казнац. Када је Никола Алтомановиц напао Дубровник, Санко је предводио босанску војску која је била на страни Дубровника. У овим борбама Санко је погинуо, али се тацан датум тог догађаја не зна. О Градију Милтеновицу, Санковом брату, и Радаци, Санковој сестри, не постоји довољно докумената.
Казнаца Санка Милтеновица наследили су синови Бељак и Радиц. Зупан Бељак Санковиц преузео је после оцеве смрти управљање породицним поседима. Непосредно после смрти Твртка 1., браца Бељак и Радиц одлуцују да продају зупу Конавле Дубровцанима. Због тога, војвода Влатко Вуковиц и кнез Павле Раденовиц упали су у Конавле децембра 1391. године, запосели целу зупу и поделили је између себе. Војвода Радиц је том приликом заробљен, а о зупану Бељаку нема никаквих вести. Посто се пре тог напада разболео, вероватно га није ни дозивео. Војвода Радиц пустен је из затоцениства тек крајем 1398. године. 1399. године примљен је за цлана Великог Веца Дубровацке Републике, сто знаци да је био уведен у ред дубровацких племица. У ратовањима краља Остоје са Дубровником, војвода Радиц је међутим био на краљевој страни. Када је маја 1404. године досло до преврата против краља Остоје, војвода Радиц је заробљен. Не зна се када је умро, али се мозе сматрати да је 1404. године породица Санковица заврсила своју историју.